’Guide till en hållbar och miljövänlig garderob på en budget’

Att skapa en hållbar och miljövänlig garderob behöver inte vara dyrt. Medvetna beslut och val kan leda till en garderob som inte bara är stilren och funktionell, utan också snäll mot både plånboken och miljön. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några steg och tips för hur du kan bygga en sådan garderob på en budget.

Inventera din nuvarande garderob

Det första steget mot en mer hållbar garderob är att ta en närmare titt på vad du redan har. Genom att inventera din befintliga samling kläder kan du identifiera vilka plagg du redan älskar och använder regelbundet, samt vad som kan behöva uppgraderas eller kompletteras.

För att inventera garderoben, följ dessa steg:

 • Ta ut alla plagg och sortera dem i högar: kläder du använder ofta, kläder som sällan används och kläder som behöver repareras eller som du vill skänka bort.
 • Reflektera över vad du har och vad du verkligen behöver. Behöver du verkligen fler t-shirts eller är det kanske bra med fler basplagg som kan kombineras på olika sätt?
 • Kolla också efter plagg som kan repareras istället för att kastas. Kanske behövs bara en ny knapp eller en liten lagning för att återställa dem till full funktion.

Köp second hand och vintage

Att handla second hand är inte bara snällt mot miljön, utan kan också vara mycket vänligt mot plånboken. Många vintage- och second hand-butiker erbjuder kvalitetsplagg till en bråkdel av nypriset.

För att göra de bästa fynden, följ dessa tips:

 • Besök flera olika butiker för att få ett brett urval. Olikartade butiker har olika sortiment och priser.
 • Ha tålamod. Ibland krävs flera besök för att hitta just de plagg som passar dig bäst.
 • Var öppen för att anpassa och ändra plagg. Ett vintageplagg kan ibland behöva justeras för att passa perfekt, men det kan vara värt det för unika och hållbara objekt.

Lär dig om hållbara material

För att göra medvetna och hållbara köp är det bra att ha kunskap om olika material och deras påverkan på miljön. När du vet vilka material som är bäst för miljön och håller längst, kan du göra bättre val när du handlar nya kläder.

Några av de bättre materialvalen inkluderar:

 • Ekologisk bomull: Odlas utan skadliga kemikalier och bekämpningsmedel, vilket är bättre för både miljön och böndernas hälsa.
 • Linne: Tillverkas av linväxten och kräver mindre vatten och bekämpningsmedel än bomull.
 • L Tencel (eller lyocell): Ett hållbart material tillverkat av träfiber från snabbväxande träd som eukalyptus. Det är biologiskt nedbrytbart och har en mjuk, silkesliknande känsla.
 • Återvunnen polyester: Tillverkas av återvunna plastflaskor och annat plastavfall, vilket minskar mängden avfall som hamnar på deponi.

Byt kläder med vänner och familj

En annan bra metod för att förnya garderoben utan att spendera pengar är att byta kläder med vänner och familj. Genom att arrangerar en klädbyteskväll kan ni alla få nya plagg utan att behöva köpa något nytt. Det är också ett utmärkt sätt att få bort oanvända kläder ur garderoben och ge dem ett nytt liv hos någon annan.

Några tips för en lyckad klädbyteskväll:

 • Bestäm i förväg hur mycket kläder varje deltagare ska ta med. Detta kan vara en bra regel för att säkerställa att alla har något att byta mot.
 • Placera kläderna på ett överskådligt sätt så att det är lätt att hitta och prova olika plagg.
 • Uppmuntra deltagarna att bara ta med kläder som är i bra skick och som de tror någon annan kan ha glädje av.

Ta väl hand om dina kläder

Att ta väl hand om de kläder du redan har är ett annat viktigt steg mot en hållbar garderob. Genom att vårda och laga dina kläder kan du förlänga deras livslängd och minska behovet av att köpa nya plagg.

 • Tvätta kläder på lägre temperaturer för att spara energi och förlänga tygens livslängd.
 • Lämna in skor och plagg för reparation när de behöver det istället för att köpa nya.
 • Använd en tvättpåse för syntetiska material för att minska mikroplastutsläpp i naturen.

Genom att följa dessa tips och göra medvetna val kan du bygga en hållbar och miljövänlig garderob utan att spräcka budgeten. En hållbar garderob handlar inte bara om att ha en viss typ av kläder, utan om att ha ett medvetet och långsiktigt förhållande till din konsumtion och vård av kläder. På så sätt kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid.